עכשיו זה כבר ברור: סין השתלטה על תעשיית הרכבים החשמליים העולמית, לאחר שהממשלה הסינית הציבה את ייצור ויצוא הרכב כאחד מיעדיה הלאומיים האסטרטגיים. במהירות שיא היא עקפה את מתחרותיה במערב כשהיא מנצלת את ההתנהלות הכבדה של אלה למול קבלת החלטות מהירה של הממשלה הסינית. זו זיהתה במהירות את החיסרון של עולם הרכב המערבי – רגולציות כבדות, קבלת החלטות איטית, שמרנות וביטחון מופרז בעליונותה. התגובה הסינית הייתה מהירה מאוד: היא עברה לפיתוח מואץ של סוללות מתקדמות ושל כלי רכב חשמליים אטרקטיביים למראה, ולא פחות חשוב – בביצועים.
בדרך לכבוש את המערב סין ביצעה עצירה בישראל, מעצמת ההייטק שמבחינת הסינים שימשה כפיילוט לשוק המערבי. במהירות מסחררת קיבל שוק הרכב הישראלי את פניהן של המותגים הסיניים, עם שמות שלא אמרו כלום לצרכן המקומי ובכל זאת כבשו את מקומם בצמרת המסירות. וקבלת הפנים המקומית הייתה בהחלט נלהבת.
הדגמים הסיניים החשמליים בישראל
אם להתייחס לנתוני המסירות בחמשת החודשים הראשונים של 2023, הרי שהמהפך הצרכני הזה כבר מקבל ביטוי מרשים: שתי המכוניות החשמליות המדורגות בצמרת המסירות בישראל בתקופה זו הן של יצרניות סיניות – במקום הראשון BYD, יצרנית המכוניות החשמליות הגדולה בעולם (כ-8,500 יחידות נמסרו בארץ), ובמקום השני ג'ילי (כ-4,100 מסירות).
כניסות אלה של רכב חשמלי סיני מבשרות את העתיד להתרחש בשוק הרכב הישראלי בשנים הקרובות, עם מסת דגמים מרשימה. אחת הסיבות לחדירה המואצת היא תג המחיר של החשמליות הסיניות – זה נועד לשנות את התדמית של החשמליות מרכבים יקרים לכאלה שפונים גם לקהל הרחב. בין היתר מדובר גם בכניסתן של מכוניות מיני חשמליות אורבניות, האטרקטיביות במיוחד לצעירים ולמי שרוצה ליהנות ממכונית משוכללת אך זולה וחסכונית.
החלוצה בתחום זה הייתה ה-LEAPMOTOR T03, עם טווח נסיעה מצומצם יחסית – 280 ק"מ – אולם עם מחיר של פחות מ-100 אלף שקל. עם הספק של 50 קילוואט המאפשר טעינה מהירה של 80% ב-36 דקות, או 3.5 שעות לטעינה ביתית, גג שמש פנורמי, מסך מולטימדיה גדול, 11 חיישנים, מערכת בטיחות מתקדמת – היא בהחלט הייתה אטרקציה.
בעקבותיה הגיעה ה-PONY, שתג המחיר שלה כבר הגיע ל-69 אלף שקל. זו מציעה טווח נסיעה של 170 ק"מ, הספק מרבי של 20 קילוואט, מהירות מרבית של 100 קמ"ש, מערכות טכנולוגיה מתקדמות מאוד (כולל מצלמת 3600), מערכות בטיחות מלאות, ו-2 מקומות ישיבה בלבד שהופכים אותה להיט בעיר. וכן – אגרת רישוי של כ-45 שקל!
מאז נכנסה לכאן החלוצה הסינית, MG של קונצרן הענק הסיני SAIC, ב-2010 הצטרפו אליה גם BYD, SERES, WEY, ORA, AIWAYS, LEVC, GEELY, Lync&Co, LEAPMOTOR, POLSTAR,GREAT WALL, AION, XPENG, NIO, SKYWELL, FORTHING, WEIMA, NETA, EVeasy, ושורת דגמים שנמצאים בבעלות הממשלה הסינית – GAC, HONGQI, MAXUS, VOYAH ו-CHERY. בדרך לכאן נמצאים עוד כמה דגמים, בהם מותג הפרמיום החשמלי ZEEKR.
כל יתרונות הרכבים החשמליים הסיניים
אבזור מתקדם: הרכבים הסיניים מגיעים עם מפרטים שלא מביישים שום רכב מערבי, ביניהם אבזור פנימי עשיר, כוללי מסכי מגע גדולים, מערכות בטיחות אקטיביות ופסיביות, טכנולוגיות מתקדמות, חבילות מולטימדיה, סוללות משוכללות המאפשרות טעינה מהירה וטווחים מרשימים. רמות הגימור המתקדמות ביותר (למשל, של רכב כמו HONGQI E-HS9) כוללות מערכת לביטול רעשים, תאורת לד, מצלמות היקפיות, גג זכוכית, מפתח חכם, סגירה רכה לדלתות, מושבים מתקפלים חשמלית, בקרת אקלים ארבע-אזורית, חימום מושבים, מתלי אוויר אדפטיביים, מסך "16.2 לנוסע מקדימה, ריפודי עור נאפה, ועוד. רמות הגימור הגבוהות מתבטאות גם באיכות הבנייה של הרכבים ובבקרת האיכות הקפדנית שלהם.
עיצובים מדליקים: החל ממכוניות המיני העירוניות וכלה ב-SUV הגדולות – העיצוב המודרני מהווה חלק בלתי נפרד מהנראות המיוחדת של הרכבים הסיניים. נראות זו מעוצבת ומדברת לקהלי יעד שונים, מהצעירים ועד המנהלים.
ביצועים מעולים: הדגש ששמו היצרנים הסיניים על פיתוח סוללות מתקדמות ומכלולים משוכללים מבטיח לרכבים החשמליים הסיניים ביצועים שאינם נופלים מאחיהם במערב, הספקים מרשימים, תאוצות מסחררות, קוטר סיבוב קטן למכוניות האורבניות, ועוד.
מחיר נמוך: אין ספק שזה אחד הפרמטרים המרכזיים בהצלחתן של המכוניות החשמליות הסיניות – הייצור ההמוני ולעיתים הבעלות הממשלתית או ההכוונה הממשלתית הסינית ליצרנים להוריד את תג המחיר כדי להתחרות במקבילות המערביות. בכך זיהו הסינים פלח שוק של קונים עם תקציב מוגבל שלא רוצים מצד שני לוותר על הנוחות, השכלול, היופי והפרקטיות ומבקשים יחס תמורה גבוה בין העלות לתועלת.
ערך מכירה גבוה: משום כל התכונות הנ"ל זוכות המכוניות הסיניות החשמליות לפופולריות הולכת וגוברת בישראל, מה שמשביח גם את ערך המכירה שלהן ולפיכך מהווה השקעה נבונה במיוחד עם הסתכלות על מחירי המכירה והטרייד-אין העתידיים.
דגמים לכל מטרה וצורך: כניסת היצרניות הרבות לישראל במהירות מסחררת מבטיחה שלל דגמים שיתאימו לכל צרכן – מהצעירים, דרך רכבי יד שנייה למשפחה הצעירה המחפשת חיסכון בהוצאות שלה, עבור במשפחתיות מרווחות לטיולים, דרך מכוניות סלון ומנהלים מרשימות וכלה ב-SUV, ג'יפונים, רכבי שטח ומכוניות ספורט מדליקות למי שערך הנהיגה חשוב עבורו במיוחד. וכן, גם דגמים מסחריים בעלי תצורות, גדלים ופונקציות שונות שקשה למצוא דוגמתם בשוק הישראלי.
ובשורה התחתונה – מהפכת הרכב החשמלי העולמית מתחילה בסין, ומומחי הרכב בהחלט מדגישים את העובדה שישראל נהנית מהיותה נקודת הזינוק הראשונה של הסינים למערב.