היכרות עם המאפיינים השונים של ביטוח חובה, מקיף וצד ג' יכולה לסייע לכם לקבל החלטה נכונה גם ביחס למכירת הרכב. לא רוצים לשלם סתם על ביטוח שלא מעניק לכם שום סוג של כיסוי? הנה אפשרויות הפעולה הרלוונטיות
הוספת ביטוח חובה לרכב היא מטבע הדברים הצעד הראשון שאנחנו עושים לפני שעולים על ההגה, אבל גם הפעולה האחרונה שזוכה לתשומת הלב שלנו כאשר הרכב נמכר. זו טעות נפוצה שעלולה לעלות ביוקר ולכן עדיף להימנע ממנה. אז קודם כל, זכרו שאתם לא היחידים שמתמודדים עם הסוגייה הזו.
בחודש מרץ 2021 נמסרו לרוכשים מעל 26 אלף רכבים, בעוד ברבעון הראשון כולו נרשם שיא כל הזמנים עם מסירת מעל 100 אלף רכבים חדשים. לשם השוואה, מדובר בגידול של 17.6% לעומת התקופה המקבילה ב-2020. בצד השני של המתרס, יש את אלו שמכרו את הרכב שלהם או ביצעו עליו טרייד אין. עבורם, אחת השאלות המכריעות היא כאמור מה עושים עם הביטוח.
מה ההבדל בין ביטוח חובה, מקיף וצד ג'?
באופן עקרוני, יש הבדל בין ביטוח חובה, ביטוח מקיף וביטוח צד ג' והוא בא לידי ביטוי גם במדיניות בעת מכירת רכב. ביטוח חובה למשל הוא הפשוט ביותר, כי מדובר על ביטוח כללי שנקבע לפי הנחיות משרד האוצר והמפקח על הביטוח. במסגרת פוליסת החובה, חברת הביטוח יכולה להשאיר את הפוליסה לנהג החדש שקנה ממכם את הרכב ומקסימום רק לבצע מעט שינויים.
ביטוח מקיף וביטוח צד ג' הם אישיים יותר ולחברת הביטוח יש גמישות רבה בקביעת תנאי הפוליסה. אלו ביטוחים שמבוססים על רמת סיכון מסוימת, שתלויה בעצמה במאפיינים של כל מבוטח. זו הסיבה למשל שבגללה נהגים צעירים משלמים יותר על ביטוח כזה, או שהוא מתייקר עבור נהגים עם רקע של עבירות תנועה. יתרה על כך, ביטוח חובה וצד ג' מפסיק להיות תקף ברגע שבו מוכרים את הרכב.
העניין הוא שתשלומי הביטוח על הרכב לא בהכרח מתבטלים גם אחרי שמוכרים אותו. אם לא רוצים להגיע למצב שבו משלמים על ביטוח שלא מעניק שום סוג של כיסוי, יש כמה אפשרויות שבהן ניתן לבחור.
אפשרות ראשונה: ביטול הפוליסה
האפשרות המועדפת היא להודיע לחברת הביטוח על המכירה ולבטל את העסקה. היתרון הוא שלא צריך לחשוש מתשלום על ביטוח מיותר, אבל החיסרון הוא שבהתאם לתנאי העסקה – עלולים להיות קנסות.
לכל פוליסה אמורים להיות סעיפים שמגדירים את תוקף והיקף ההתחייבות של כל אחד מהצדדים. מבחינה מעשית, כדאי לכם לקרוא היטב את סעיפי הפוליסה שלכם ורק אז לקבל החלטה.
אפשרות שנייה: הקפאת הפוליסה
אפשרות שכיחה יותר היא להקפיא את הפוליסה. היות ובישראל יש תלות מסוימת ברכב פרטי שנובעת בין היתר מתחבורה ציבורית לוקה בחסר, סביר להניח שממילא תקנו רכב אחר. במקרים כאלה, אולי לא תרצו לבטל עסקה משתלמת שכבר קיבלתם על ביטוח מקיף וצד ג' והפתרון יהיה להקפיא את הפוליסה לתקופה מוגדרת.
זכרו שלאחר התקופה המוגדרת, שעומדת בדרך כלל על מספר חודשים בלבד, הפוליסה תחזור להתקיים בתנאים שהיו קודם לכן. אז כל עוד אתם משתהים מעט עם החלפת הרכב, מדובר על פתרון לגיטימי. אבל אם זה צפוי לקחת זמן, אולי שווה לבטל את הפוליסה לחלוטין.
בסופו של דבר, גם במצבים של מכירת ורכישת רכב אנו נדרשים להתייחס לנושא הביטוח ולקבל החלטה מותאמת אישית רק לאחר סקירת היתרונות והחסרונות של כל אפשרות.
תמונה: https://pixabay.com/photos/autohaus-car-dealers-auto-sales-2138927/